Skip to content

Clair Matin : Zodat de kinderen hier zich thuisvoelen…

Clair Matin is een instelling voor maximaal 42 kinderen tussen 3 en 18 jaar, die gespecialiseerde jeugdhulp nodig hebben buiten het gezin.

De belangrijkste taken van het opvoedkundig team zijn het organiseren van de collectieve opvang en de opvoeding van jongeren die bescherming op maat nodig hebben buiten hun woonomgeving.

Het is ook de bedoeling hulpprogramma’s voor hun re-integratie aan te bieden, te zorgen voor toezicht, onderwijs en sociale ondersteuning voor jongeren die zelfstandig wonen. We bieden tevens hulp aan jongeren en gezinnen in moeilijkheden in functie van een terugkeer naar de gezinsomgeving.

Onze gasten wonen in 3 wooneenheden, duidelijk omschreven naar leeftijd en behoeften.

Het sociaal-educatief team zorgt ervoor dat elk kind het huis als een eigen warm plekje aanvoelt waar het zich veilig voelt. Clair Matin beschikt over individuele en deelkamers, met of zonder eigen sanitair. Afhankelijk van hun leeftijd en het uitgestippeld project krijgen de kinderen een plaatsje in één van deze kamers toegewezen.

De aankleding van de slaapkamers tot een aangename en veilige plek

Om aan de noden van de kinderen inzake welzijn te voldoen en hen in een aangename omgeving op te vangen waarin zij kunnen openbloeien, zijn talrijke renovatie- en verfraaiingswerken aan de gang. De grote werken worden toevertrouwd aan gespecialiseerde bedrijven, terwijl het schilderwerk, de afwerking en de decoratie wordt ontworpen en uitgevoerd door het sociaal-educatief team, in samenspraak met de kinderen. Om de accommodatie een persoonlijke touch te geven, mochten de bewoners eigen ideeën aanbrengen en ons “de kamer van hun dromen” voorstellen. We weten het wel, niet alles is haalbaar, maar iedereen krijgt de kans op inspraak.

Ten slotte worden de ruimtes multifunctioneel ingericht met modern meubilair en toebehoren die het personaliseren gebruiksvriendelijk maakt. Haakjes om foto’s, tekeningen, brieven en posters op te hangen laten toe de kamers een persoonlijk tintje te geven. We zorgen ook voor bijpassend huishoudlinnen, en zo meer.

Activiteiten aan ieders smaak aangepast

Opgroeien in een gemeenschap is niet voor alle kinderen evident. Daarom biedt het team aan de kinderen een breed scala aan mogelijkheden aan. Afhankelijk van hun interesses worden verschillende activiteiten ingepland. Ik denk maar aan bioscoopbezoek, theater, koken, sporten, lezen, natuurwandelingen. Er kan ook gekozen worden voor artistieke activiteiten: muziek, zang, fotografie en zelfs uitstapjes, scouting, gezelschapsspelen.

Ons doel is kinderen in staat te stellen op te groeien in een veilige en zorgzame gezinsomgeving en wij zijn verheugd telkens wij bemoedigende feedback ontvangen. Zoals de woorden van Sam – nu meerderjarig – die, ondanks een door leed getekend pad, zijn leven weer kon opbouwen. Vandaag spreekt hij zijn dankbaarheid uit aan de mensen die hem steunden en aan de instelling die hem opnam.

Cécile Clément

Meest recent nieuws

Olympische Spelen in Parijs, daklozen zijn voor sommigen beschamend!

Van 26 juli tot 11 augustus en van 28 augustus tot 8 september 2024 zijn…

Lees meer

Gegroepeerde woonst “Home sweet home”

Een nieuw hulpmiddel voor re-integratie in zelfstandig wonen: Hoe verlaat je een opvangcentrum om succesvol…

Lees meer
Message pâques 2024 Lyndon Buckingham

Ontdek de Paasboodschap van Generaal Lyndon Buckingham

Bekijk de Paasboodschap van Generaal Lyndon Buckingham (ondertiteling beschikbaar in opties).

Lees meer
Back To Top