Skip to content

Vrijwilligers en partners steken een handje toe bij het Leger des Heils

Op 18 maart 2020 overviel de lockdown ook België. Dit nieuws had ongekende menselijke gevolgen, zowel op sociaal als op economisch gebied. De kwetsbaren werden nog kwetsbaarder.

 

Op 22 maart heeft een groep een krachtig en concreet initiatief genomen om in deze moeilijke periode een grote solidariteitsactie op touw gezet. Warme en evenwichtige

maaltijden werden aangeboden, bereid in de keukens van hetGrand Café de la Gare. Dit project werd geleid door “Les Souliers du Coeur”, een vereniging zonder winstoogmerk die sportmannen en -vrouwen samenbrengt, voornamelijk in het profvoetbal. Een grote solidariteitsactie was toen geboren in Luik… net zoals in de hele wereld !

Op 25 maart ging een keukenteam van start en de volgende dag werden de eerste maaltijden aan de VZW’s verstrekt. De actie ter ondersteuning van het werk van het Leger des Heils, het OCMW en de sociale verenigingen duurde tot het einde van de eerste lockdown. Veel diensten moesten immers worden gesloten of belangrijker werk verrichten als gevolg van de nieuwe behoeften in verband met de pandemie. Met meer dan 400 maaltijden per dag werden tot 31 mei bijna 30.000 complete maaltijden geserveerd!

“Wij hebben aangenaam samengewerkt met het Leger des Heils en een bijdrage kunnen leveren aan haar dagelijks werk. Onze teams hebben altijd hun best gedaan om aan de behoeften te voldoen. Felicitaties, ook namens het hele team, voor alles wat dagelijks gedaan wordt, wetende dat wanneer deze crisis het hoofd is geboden, niet alle noodsituaties zijn opgelost”

Stéphan Uhoda, beheerder van het “Grand Café de la Gare” in Lui

Vrijwilligers zetten zich op alle fronten in

Het team van vrijwilligers besloot de dienst voort te zetten op het station en bij de meest kwetsbaren aan huis te leveren. Eind december waren meer dan 60 000 maaltijden en pakketten uitgedeeld aan gezinnen (tegenover 20 000 in 2019). Deze fundamentele missie van het Leger des Heils – het verlichten van menselijk leed – krijgt zijn volle betekenis te midden van de gezondheidscrisis. “Sommige mensen vertrouwden ons toe dat wij het enige bezoek waren tijdens de lockdown.” legt kapitein Druart uit.

Toen de hulp van de plaatselijke verenigingen wegviel hadden meer dan 300 gezinnen geen andere uitweg dan zich tot het Leger des Heils van Luik te wenden. Het gemeenschapscentrum is één van de belangrijkste centra aan de rand van Luik geworden met in totaal 600 gezinnen en 80 daklozen die geholpen worden. Ongeveer 60 studenten krijgen ook voedselhulp. De bezorging van pakketten bij de mensen thuis loopt tevens nog steeds verder.

Er is een partnerschap met de burgerdienst tot stand gebracht. Jongeren die op zoek zijn naar een studierichting hebben zo de kans gekregen om deel te nemen aan solidariteitsprogramma’s. Om de begunstigden in staat te stellen een baan te vinden, zijn in het kader van artikel 60 vier arbeidsplaatsen in loondienst gecreëerd.

“Gezien de moeilijke periode die ik doormaak om met succes in de maatschappij te re-integreren, heb ik me aangemeld voor voedselpakketten. Ik ben er vanochtend voor het eerst naartoe gegaan. Ik kende het Leger des Heils niet op deze manier.

De oprechte vriendelijkheid en vrijgevigheid van de vrijwilligers raakte me diep. Elke keer als ik met hen in contact kom, ervaar ik een moment van genade. In een wereld zo hard en koud, bijna moorddadig, bieden zij liefde aan zonder vragen of oordeel. Ik wil hen bedanken voor alles wat zij doen, want dat kan hen niet genoeg gezegd worden, en ik dank God die Zich door hun inzet openbaart.

Ik heb een speciale intentie in mijn gebed gezet om hen te danken en te helpen bij de materiële taken die, geloof het of niet, niet tevergeefs zijn. Moge God dit Leger in zijn Hart blijvend opnemen.”

Brigitte, geniet van de voedselhulp.

Christel Lecocq

Meest recent nieuws

24 jaar ten dienste van vrouwen

Het Leger des Heils wil tegemoetkomen aan de behoeften van hulp en bescherming van vrouwen…

Lees meer

Samen het laatste stukje weg afleggen

“Het leven is schoonheid, bewonder het. Leven is een belofte, houd je eraan. Leven is…

Lees meer

Olympische Spelen in Parijs, daklozen zijn voor sommigen beschamend!

Van 26 juli tot 11 augustus en van 28 augustus tot 8 september 2024 zijn…

Lees meer
Back To Top