Skip to content

Sanitaire crisis en inflatie: Het Leger des Heils constateert nieuwe vormen van armoede

De energiecrisis heeft een groeiend aantal Belgen in onzekerheid gebracht. Zelfs tweeverdieners worden gedwongen naar het OCMW te gaan. We zien een reeks gezinnen die minder eten kopen omdat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Vandaag moet één op vier studenten werken om zijn studies te betalen.1 Dit vermindert de kansen op succes. Wat zijn de implicaties voor de diensten van het Leger des Heils en voor de mensen die ze helpen?

Na de maandenlange onrust over de corona-epidemie en de historische prijsstijgingen is er steeds meer vraag naar voedsel en financiële hulp.

Caroline, hoofd van de Brusselse schuldbemiddelingsdienst, bevestigt: “We stellen steeds vaker vast dat ook gezinnen met een dubbel inkomen in moeilijkheden komen door de stijging van de tussentijdse energiefacturen. Velen van hen hebben dan ook geen idee van de werkelijke verbruikskosten en daarom verwachten we de komende maanden nieuwe groepen van mensen die bij ons aankloppen voor hulp. We zien ook dat mensen meer op hun verbruik besparen door de verwarming een graadje of twee lager te zetten, een dikkere trui of thermisch ondergoed te dragen. Het is normaal geworden om onder een dekentje voor de tv te zitten en een kaars aan te steken in plaats van een lamp.”

Voor Bertrand, officier van het Leger des Heils in Jumet, is er nog een andere bevolkingsgroep die door deze prijsstijgingen wordt getroffen. Ook al krijgt hij steeds meer verzoeken om hulp via e-mail of telefoon, de mensen zijn nog steeds nogal terughoudend om de nodige papieren te vragen om de hulp te krijgen die het Leger des Heils hen kan bieden. De vrijwilligers van Jumet bezorgen traditiegetrouw pakketten bij mensen met een beperkte mobiliteit, maar één ding wordt duidelijk: “Wij bezorgen meer en meer pakketten bij mensen in een moeilijke positie”, zegt Bertrand.

De gezondheidscrisis heeft ook geleid tot een spectaculaire daling van 30% van het aantal vrijwilligers in de verenigingen die er gebruik van maakten. Er ontstaat een nieuwe vorm van vrijwilligerswerk: occasioneel vrijwilligerswerk. Dat merkt ook Bertrand: “We hebben meer vrijwilligers nodig om onze solidariteitsacties te ondersteunen”.

In onze afdeling Brussel – in samenwerking met de vereniging Serve the City – is het altijd druk bij de bedeling van warme maaltijden. Twee keer per week, op dinsdag en vrijdag, worden op de Nieuwe Graanmarkt tussen 100 en 125 warme maaltijden uitgedeeld door een tiental vrijwilligers.

In Luik vragen steeds meer studenten om voedselhulp. De lokalen worden hun ook ter beschikking gesteld zodat zij in een warme omgeving kunnen studeren.

In België leeft één kind op zeven (of 14,5%) in een gezin dat het risico loopt op financiële armoede en meer dan twee miljoen Belgen (of 18,7% van de bevolking) lopen het risico op armoede of sociale uitsluiting, volgens Statbel, het Belgische bureau voor de statistiek.

Dit is een uitdaging voor ieder van ons. We kunnen allemaal, op een of andere dag, geconfronteerd worden met een situatie van onzekerheid. Laten we meer dan ooit solidair zijn. Een van de opdrachten die de stichter van het Leger des Heils ons meegaf, wordt als volgt samengevat: “Zolang kinderen honger lijden zoals vandaag, zal ik strijden!” Laten we deelnemen aan de strijd!

Cécile Clément

Meest recent nieuws

Gegroepeerde woonst “Home sweet home”

Een nieuw hulpmiddel voor re-integratie in zelfstandig wonen: Hoe verlaat je een opvangcentrum om succesvol…

Lees meer
Message pâques 2024 Lyndon Buckingham

Ontdek de Paasboodschap van Generaal Lyndon Buckingham

Bekijk de Paasboodschap van Generaal Lyndon Buckingham (ondertiteling beschikbaar in opties).

Lees meer
André Masende Leger des Heils

Een officier van het Leger des Heils treedt de protestantse kerk binnen.

Na 134 jaar aanwezigheid in het koninkrijk België zet de integratie van de heilsbeweging in…

Lees meer
Back To Top