skip to Main Content

Pinkstergedachten

Goeiemorgen allemaal op deze bijzonder Pinksterdag.

Enkele weken gelden vierden we de verrijzenis van Jezus, vorig week Zijn opgaan in de hemel, om aan de rechterhand te zijn van onze schepper God.

Vandaag vieren we de komst van Heilige Geest, de beloofde trooster, pleitbezorger en helper.

Ongelooflijk

Zoals alle grote gebeurtenissen in het verhaal van Christus, is er het element van het ‘ongelooflijke, iets buitengewoons, iets boven ons verstand van de natuurlijke orde der dingen’. Zijn geboorte door een maagd, Zijn opstanding uit de dood, Zijn opstijgen naar de hemel en nu de komst van de Heilige Geest als vuurtongen die zich vestigen op de discipelen en het spreken in alle talen.

Hoewel deze gebeurtenissen de logica tarten, zijn ze inderdaad mystiek, mysterieus en wijzen ze ons op de geestelijke dimensies van het leven.

Letterlijk of figuurlijk/ Eenmalig of altijd aanwezig

Veel christenen zien dit als letterlijke gebeurtenissen, sommigen zien ze als gelijkenissen, als middel om een diepere waarheid over te brengen, sommigen zien ze als het geestelijke woord dat de fysieke wereld overlapt.

Sommige christenen zien de uitstorting van de Heilige Geest op de dag van Pinksteren als een “eenmalige” gebeurtenis, iets wat niet opnieuw zal gebeuren en enkel bestemd voor hen die aanwezig waren.

Anderen zijn overtuigd dat de Heilige Geest altijd al vóór de schepping aanwezig is geweest en integraal deel uitmaakt van de geschiedenis en de ontwikkeling van de mens.

Sommigen geloven dat de geestelijke gaven voor de vroege kerk waren, anderen zien het bewijs van de gaven van de geest in hun leven van vandaag.

Maakt volledig deel uit van de drie-eenheid

Soms wordt de Heilige Geest in twee dimensies onderwezen, de reinigingskracht om ons te heiligen, om de zonde in ons leven te verslaan, en de brenger van gaven en vruchten.

Toch is hij bovenal het derde deel van de Heilige Drie-eenheid, God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest. Hij staat ver boven elke simplistische en reducerende beschrijving.

De Heilige Geest verlicht het koninkrijk van God, zijn principes en waarden.

Hij moedigt ons aan om God te zoeken en te geloven in Jezus als de Christus, en stelt ons in staat om onze geestelijke aard te ontwikkelen in de zekerheid van Jezus’ liefde. Hij geeft ons de genade om nieuw leven te ontvangen.

Hij is een spirituele rivier die door de materiële schepping van het universum stroomt om ons, de mensheid, in het spirituele rijk te brengen.

Hij is aanwezig, buiten de tijd, naast de Vader en de Zoon, tot in de eeuwigheid, om ons de kinderen van God te voeden, te leiden en te beschermen.

De Heilige Geest stelt ons in staat om geestelijk op te stijgen en ons met Christus te verenigen in het eeuwige leven.

Een groots ontwaken

Vandaag herinneren we ons hoe op de dag van Pinksteren de Heilige Geest in de harten en geesten van de gelovigen werd gestort, het was een groots ontwaken, een openbaring van de waarheid over wie Jezus was en welke boodschap Hij verkondigde om de mensheid te bevrijden, niet alleen voor die dag, maar voor de hele mensheid in de komende generaties.

Ons geloof en begrip is gebaseerd op de eerste stappen die op die eerste Pinksterdag zijn gezet.

Bijbellezing:

Handelingen 2:3-4

En er waren een soort van vuurvlammen te zien. Dat vuur verdeelde zich en kwam op hen allemaal. En ze werden allemaal vol van de Heilige Geest en begonnen allemaal in andere talen te spreken. Het waren talen die Gods Geest hun gaf.

Johannes 14:26

Omdat jullie bij Mij horen, zal de Vader jullie straks de Helper sturen. Hij is de Heilige Geest. Hij zal jullie alles leren en alles helpen herinneren wat Ik tegen jullie heb gezegd.

Gebed

Hemelse vader, we danken u voor de schepping van de wereld en het universum waar het deel van uitmaakt, we danken u voor ons leven en al uw voorzieningen voor ons leven.

We danken U voor de belofte van het eeuwige leven, om met U te leven in Uw koninkrijk.

We danken U voor Jezus, voor de relatie die we met U hebben, voor Uw begrip van ons, voor Uw liefde voor ons. We danken U voor ons nieuwe leven dat we door U hebben ontvangen.

We danken U voor het sturen van de Heilige Geest, zodat we het nieuwe leven kunnen leiden dat U ons hebt gegeven.

Wij danken U, Heilige Geest, voor alle leiding en hulp die U ons geeft, voor de kracht die U ons geeft om ons nieuwe leven te leiden, voor Uw vruchten en gaven die ons helpen om het spirituele leven te leven.

Amen.

Meest recent nieuws

“Adventslichten”: Ontdek de solidaire Adventskalender

Het Leger des Heils nodigt u uit om deel te nemen aan een uniek en…

Lees meer

Op weg naar Kerst 2023: Doe mee aan de 5e editie van het jaarlijkse christelijke evenement van het Leger des Heils.

Het enthousiasme van de feestdagen wordt hernieuwd met de 5e editie van het jaarlijkse evenement…

Lees meer

Clair Matin : Zodat de kinderen hier zich thuisvoelen…

Clair Matin is een instelling voor maximaal 42 kinderen tussen 3 en 18 jaar, die…

Lees meer
Back To Top