skip to Main Content

Overdenking van zondag 20 september

Mattheüs 5 vers 16

“Laat op dezelfde manier jullie licht schijnen voor de mensen. Laat hun de goede dingen zien die jullie doen. Dan zullen ze jullie hemelse Vader ervoor prijzen.”

Ik heb me vaak ongemakkelijk gevoeld bij deze Bijbeltekst. Ik voel me ongemakkelijk omdat het me doet denken dat ik aan het opscheppen of aan het pronken ben.

Dat ik tegen iedereen zeg,” kijk naar me, kijk hoe geweldig ik ben om deze mensen te helpen”.

Maar dat is natuurlijk niet wat dit vers betekent.

Als iedereen zou stoppen met het doen van goed werk omdat ze niet door anderen gezien willen worden, dan zouden er niet veel meer mensenzijn om anderen te helpen.

Ik denk dat voor ons de betekenis van dit vers is om een goed voorbeeld te zijn dat anderen aanmoedigt om ook te helpen, maar ook om aan de wereld te laten zien dat dit is hoe God wil dat we zijn.

Om elkaar te helpen wanneer dat nodig is. Om een vrijgevige geest te hebben, een medelevend hart brengt een gevoel van geloofwaardigheid aan ons geloof.

In het Boek van Handelingen wordt na de verrijzenis van Jezus naar de hemel aangetoond dat de nieuwe christenen aanvankelijk alleen maar andere gelovigen hielpen (velen hadden te maken met vervolging en armoede).

Maar het werd al snel duidelijk dat God wilt dat we alle mensen gelijkwaardig liefhebben en iedereen helpen die hulp nodig heeft. Dit was ook duidelijk in het OudeTestament.

Dit is de rol van de kerk geweest door de geschiedenis heen, ziekenhuizen, scholen, voedingsprogramma’s. Vandaag de dag is het hetzelfde. De kerk en het leger hebben deze rol nog steeds en bieden meer sociale zorg dan welke andere sector dan ook.

Het Leger des Heils staat wereldwijd bekend om zijn helpende hand aan anderen.

We hebben onze zeer professionele sociale diensten, die helpen en zorgen voor mensen met vaardigheid en medeleven.

Maar het is op korpsniveau waar we de meeste mensen helpen. Als je erover nadenkt, met bijna 1,5 miljoen leden over de hele wereld, met bijna iedereen die iets doet om een ander te helpen !

Activiteiten voor kinderen en ouderen, troost voor de nabestaanden, vriend zijn voor een eenzaam persoon, tweedehands kleding, warme maaltijden bereiden, voedselpakketten bedelen, voedselbanken, naschoolse opvang, hulp bij huiswerk en meer.

Miljoenen mensen worden geholpen en door een liefdevolle houding laat men zien dat God van hen houdt, ook al is mijn actie klein, het draagt bij aan een groot leger van hulp.

Het geeft geloofwaardigheid aan de slogan ‘Hart voor God, hand voor de mens’.

Iets doen voor iemand kan je helpen om te stoppen met het denken over je eigen problemen, het kan helpen bij een revalidatie, of gewoon om je beter te voelen over jezelf.

De Bijbelverwijzing vermeldt ook ‘ om God te verheerlijken’.

God hoeft niet te worden verheerlijkt in de zin van Zijn persoonlijke ego op te krikken zodat hij zich beter kan voelen over zichzelf.

Maar Hij wil wel dat Zijn waarden worden gehandhaafd, dat de waarden van Zijn geestelijk koninkrijk worden gebruikt, want dat zal Zijn volmaakte plan voor ons allen tot stand brengen.

Dat Gods liefde ons allen met elkaar verenigt, om elkaar lief te hebben zoals hij van ons houdt, om elkaar te helpen zoals hij ons helpt.

De centrale waarheid is dat God, jij, ik en alle anderen, we allemaal samen zijn, verenigd, we hebben elkaar nodig.

Dit kan ongelooflijk moeilijk zijn om te aanvaarden, sommige mensen zijn zo moeilijk om lief te hebben of zelfs te accepteren vanwege hun gedrag of houding, sommige van de dingen die sommige mensen doen zijn te boosaardig, zelfs kwaadaardig. Hoe zien we dat we ze nodig hebben ?

Dit is wanneer we ons moeten realiseren dat onder ieders huid, we allemaal mensen zijn, geschapen naar het beeld van God, dat we ons wenden tot de zonde en Zijn schepping corrumperen, maar we zijn allemaal even goed in staat om ‘goed te doen’. Dat we een geest hebben die schreeuwt om bemind en geaccepteerd te worden.

God houdt van ons ALLEMAAL zonder voorbehoud.

Gebed

Vader God,

U heeft ons geschapen zodat we elkaar nodig hebben, zodat we niet alleen zijn, zodat we elkaar kunnen helpen, zodat we allemaal een wederzijds voordeel hebben om te werken en samen te leven.

Vergeef ons vader als we egoïstisch zijn geweest, gericht blijven op onszelf en alleen voor degenen zorgen met we gemakkelijk kunnen delen.

Help ons Heer Jezus om open en medelevend te zijn voor anderen, zelfs als het voor ons niet zo gemakkelijk of comfortabel is om dat te doen.

Help ons om anderen te behandelen zoals we dat zelf zouden doen.

Amen

Meest recent nieuws

“Adventslichten”: Ontdek de solidaire Adventskalender

Het Leger des Heils nodigt u uit om deel te nemen aan een uniek en…

Lees meer

Op weg naar Kerst 2023: Doe mee aan de 5e editie van het jaarlijkse christelijke evenement van het Leger des Heils.

Het enthousiasme van de feestdagen wordt hernieuwd met de 5e editie van het jaarlijkse evenement…

Lees meer

Clair Matin : Zodat de kinderen hier zich thuisvoelen…

Clair Matin is een instelling voor maximaal 42 kinderen tussen 3 en 18 jaar, die…

Lees meer
Back To Top