Skip to content

Ontmoeting met Marc, opgevolgd door de dienst Begeleiding aan Huis

Met de voortdurende zorg om ieder mens in staat te stellen een waardig leven te leiden, in een leefomgeving die sociale en economische re-integratie vergemakkelijkt, is het belangrijk dat het Leger des Heils zich steeds meer inzet voor degenen die in het bijzonder door sociale en economische uitsluiting worden getroffen.

De dienst “Begeleiding aan Huis” van het Leger des Heils, gevestigd in Koekelberg in de Brusselse regio, wil hulp verlenen aan personen en gezinnen die enerzijds een onthaaltehuis of een andere residentiële setting verlaten of het leven op straat vaarwel willen zeggen, zelfstandig willen gaan wonen maar er zich ook bewust van zijn dat ze een zekere steun nodig hebben op psycho-sociaal, administratief en budgettair vlak om hun autonomie ten volle te kunnen beleven.

Anderzijds worden wij ook aangesproken door en voor mensen die reeds zelfstandig wonen maar onze hulp nodig hebben om niet verder af te glijden naar een precaire situatie waarbij ze hun woongelegenheid zouden kunnen verliezen.

Het is dankzij de totstandbrenging van een echte vertrouwens-relatie tussen de maatschappelijk werker en de begunstigde dat de begeleiding succesvol en in de tijd beperkt zal zijn.

Ontmoeting met Marc

Ik ontmoet Marc tijdens de kookgroep, georganiseerd door de dienst Begeleiding aan Huis van het Leger des Heils in Koekelberg. Elke dinsdag kan men tegen 3,50€ een 3-gangenmenu nuttigen in een gezellige, vriendschappelijke sfeer.

Na een stukgelopen relatie met een alcoholiste en door gezondheidsproblemen, komt Marc in de problemen. Uiteindelijk komt hij terecht op straat. Via zijn verblijf in een opvangtehuis, slaagt hij erin om in een begeleide studio te wonen. Hier kan hij behoorlijk goed zijn plan trekken maar hij constateert dat hij hulp nodig heeft om zelfstandig te wonen en wordt doorverwezen naar onze dienst Begeleiding aan Huis.

Via deze begeleiding vindt Marc een luisterend oor en ondersteuning. Door bepaalde activiteiten die jaarlijks worden aangeboden zoals een barbecue, een reis, culturele uitstappen bouwt Marc een sociaal netwerk op. Marc is gepassioneerd door lekker eten, hij maakt regelmatig lekkere gerechten voor hemzelf klaar zoals konijn, mosselen,…Een zwaantje (=gebakje) met extra veel slagroom koopt hij bij een bakker in Halle want daar zijn ze het lekkerst.

Door de vertrouwensrelatie die is ontstaan tussen Marc en de dienst Begeleiding aan Huis, besluit Marc om zich ook op budgettaire vlak te laten opvolgen. Hij ontvangt elke twee weken zakgeld en vindt dit een prima oplossing om te leren om een budget en uitgaven te beheren.

Ondanks zijn leeftijd, 58 jaar, en enkele gezondheidsproblemen wil Marc graag aan de slag. Stil zitten is niets voor hem.

Ook in deze fase wordt hij begeleid door zijn maatschappelijk werkster want de administratieve rompslomp is vaak complexe.

Dankzij deze vorm van hulpverlening lukt het Marc om zelfstandig te blijven en uit te kijken naar wat de toekomst brengt.

Esther Tesch

Meest recent nieuws

Olympische Spelen in Parijs, daklozen zijn voor sommigen beschamend!

Van 26 juli tot 11 augustus en van 28 augustus tot 8 september 2024 zijn…

Lees meer

Gegroepeerde woonst “Home sweet home”

Een nieuw hulpmiddel voor re-integratie in zelfstandig wonen: Hoe verlaat je een opvangcentrum om succesvol…

Lees meer
Message pâques 2024 Lyndon Buckingham

Ontdek de Paasboodschap van Generaal Lyndon Buckingham

Bekijk de Paasboodschap van Generaal Lyndon Buckingham (ondertiteling beschikbaar in opties).

Lees meer
Back To Top