Skip to content

“De Klei” – Overdenking zondag 24 januari

Dit werk van Ron Dicianni heet “De Klei’

Qua uterlijk is dit een prachtige dame, geknield op een cirkelvormig oppervlak dat waarschijnlijk een pottenbakkersschijf voorstelt. Omgeven zijn door kleischaafsel en pottenbakkersgereedschap suggereert dat de meester-pottenbakker zijn creatie heeft verfijnd, haar ook mooi van binnen heeft gemaakt terwijl ze knielt in gebed.

We zien de sterke handen van de pottenbakker op de achtergrond op de vaas

Als christenen interpreteren wij dit, dat wij de kleivaten zijn die door onze schepper God zijn geschapen, om onze zielen in bedwang te houden en om door zijn Heilige Geest te worden doordrenkt.

Laatst las ik dat een professor in de ethiek verkondigde dat tijdens deze pandemie sommige mensen ‘minder waardevol’ leven dan andere. Verwijzend naar de oordelen die ziekenhuizen moeten vellen tussen het geven van een behandeling aan jongeren of aan ouderen.

Als je de waarde van een menselijk leven als economische eenheid beoordeelt, dan zal een jongere natuurlijk jarenlang rijkdom genereren, terwijl hij als oudere minder economisch productief zal zijn.

De professor werd hierover uitgedaagd, en hij zei toen dat zijn opmerkingen geen betrekking hebben op de manier waarop de gemeenschap of God een persoon waardeert.

Als we opnieuw naar dit schilderij kijken , voelen we een vredigheid , sereniteit , wanneer de vrouw zich openstelt voor God om heilig en mooi te worden gemaakt in haar hart en ziel.

We voelen de zorgzame en zachte aandacht voor detail door de pottenbakkershanden op zijn schepping.

We zijn niet alleen brokken klei die wachten op de dag dat we terugkeren naar het stof, maar dat we in de handen van God volmaakt worden gemaakt.

Soms is dit door pijn, of verdriet of ongemak, maar dit wordt in evenwicht gebracht met vrede, tevredenheid en liefde.

Laten we ook voor de Heer knielen met vertrouwen in Zijn liefde voor ons, dat Hij ons waardeert voor wie we zijn, Zijn kinderen, zonder favorieten of minder geliefden. Wij allen worden door Hem evenzeer gewaardeerd en bemind.

Dat geeft ons vertrouwen voor vandaag en al de dagen daarna.

Maar Heer, U bent onze Vader. U heeft ons gemaakt zoals een pottenbakker iets maakt van de klei. Wij zijn de klei en U heeft ons met uw eigen handen gemaakt. Jesaja 64 vers 8

 

Meest recent nieuws

Gegroepeerde woonst “Home sweet home”

Een nieuw hulpmiddel voor re-integratie in zelfstandig wonen: Hoe verlaat je een opvangcentrum om succesvol…

Lees meer
Message pâques 2024 Lyndon Buckingham

Ontdek de Paasboodschap van Generaal Lyndon Buckingham

Bekijk de Paasboodschap van Generaal Lyndon Buckingham (ondertiteling beschikbaar in opties).

Lees meer
André Masende Leger des Heils

Een officier van het Leger des Heils treedt de protestantse kerk binnen.

Na 134 jaar aanwezigheid in het koninkrijk België zet de integratie van de heilsbeweging in…

Lees meer
Back To Top