skip to Main Content

“De Klei” – Overdenking zondag 24 januari

Dit werk van Ron Dicianni heet “De Klei’

Qua uterlijk is dit een prachtige dame, geknield op een cirkelvormig oppervlak dat waarschijnlijk een pottenbakkersschijf voorstelt. Omgeven zijn door kleischaafsel en pottenbakkersgereedschap suggereert dat de meester-pottenbakker zijn creatie heeft verfijnd, haar ook mooi van binnen heeft gemaakt terwijl ze knielt in gebed.

We zien de sterke handen van de pottenbakker op de achtergrond op de vaas

Als christenen interpreteren wij dit, dat wij de kleivaten zijn die door onze schepper God zijn geschapen, om onze zielen in bedwang te houden en om door zijn Heilige Geest te worden doordrenkt.

Laatst las ik dat een professor in de ethiek verkondigde dat tijdens deze pandemie sommige mensen ‘minder waardevol’ leven dan andere. Verwijzend naar de oordelen die ziekenhuizen moeten vellen tussen het geven van een behandeling aan jongeren of aan ouderen.

Als je de waarde van een menselijk leven als economische eenheid beoordeelt, dan zal een jongere natuurlijk jarenlang rijkdom genereren, terwijl hij als oudere minder economisch productief zal zijn.

De professor werd hierover uitgedaagd, en hij zei toen dat zijn opmerkingen geen betrekking hebben op de manier waarop de gemeenschap of God een persoon waardeert.

Als we opnieuw naar dit schilderij kijken , voelen we een vredigheid , sereniteit , wanneer de vrouw zich openstelt voor God om heilig en mooi te worden gemaakt in haar hart en ziel.

We voelen de zorgzame en zachte aandacht voor detail door de pottenbakkershanden op zijn schepping.

We zijn niet alleen brokken klei die wachten op de dag dat we terugkeren naar het stof, maar dat we in de handen van God volmaakt worden gemaakt.

Soms is dit door pijn, of verdriet of ongemak, maar dit wordt in evenwicht gebracht met vrede, tevredenheid en liefde.

Laten we ook voor de Heer knielen met vertrouwen in Zijn liefde voor ons, dat Hij ons waardeert voor wie we zijn, Zijn kinderen, zonder favorieten of minder geliefden. Wij allen worden door Hem evenzeer gewaardeerd en bemind.

Dat geeft ons vertrouwen voor vandaag en al de dagen daarna.

Maar Heer, U bent onze Vader. U heeft ons gemaakt zoals een pottenbakker iets maakt van de klei. Wij zijn de klei en U heeft ons met uw eigen handen gemaakt. Jesaja 64 vers 8

 

Meest recent nieuws

“Adventslichten”: Ontdek de solidaire Adventskalender

Het Leger des Heils nodigt u uit om deel te nemen aan een uniek en…

Lees meer

Op weg naar Kerst 2023: Doe mee aan de 5e editie van het jaarlijkse christelijke evenement van het Leger des Heils.

Het enthousiasme van de feestdagen wordt hernieuwd met de 5e editie van het jaarlijkse evenement…

Lees meer

Clair Matin : Zodat de kinderen hier zich thuisvoelen…

Clair Matin is een instelling voor maximaal 42 kinderen tussen 3 en 18 jaar, die…

Lees meer
Back To Top