Skip to content

Geloof in praktijk brengen door arbeidsintegratie

Megan, 26 jaar, volgde een opleiding als zorgassistente. Met het ART60 (*1)-statuut wil ze graag verder studeren tot massagetherapeut en daarna, waarom niet, haar studie als opvoedster afmaken. Luister zelf.

Wanneer kwam je in contact met het Leger des Heils?

Ik wilde niet thuis blijven zitten en kon dankzij ART60 profiteren van het OCMW om een baan in de integratie te krijgen. Ik heb toen een stageplaats gezocht waar ik deze ervaring kon opdoen. Mijn nicht heeft in de winkel LE24(*2) gewerkt en vertelde me erover. Vooral het teamwerk en de aanmoediging om initiatief te nemen en zelfstandig te zijn bevielen me. Dus solliciteerde ik.

Ik voel me opgenomen in dit team en ben blij om te zien dat mensen opleven als ze een kledingstuk tegen een lage prijs hebben gevonden. Dat tovert een fijne glimlach op hun gezicht. Hun tevredenheid maakt mij ook gelukkig.

Ik ben erg enthousiast over mijn werk, ik kan niet nalaten over het Leger des Heils te praten in superlatieven, haar missie, het delen van de verhalen van elke dag, de goede deals die te maken zijn… Ik promoot de winkel alsof het mijn eigen winkel is. Ik ben trots op het werk dat ik er doe en op het feit dat ik al help door gewoon te luisteren naar de mensen die door de deur komen.

Ik deel de christelijke waarden van het Leger des Heils. Je geloof in daden omzetten is een kracht om anderen overeind te helpen.

Hoe werkt de winkel LE24 en wat is jouw rol?

Ik ‘recycle en upcycle’(*3) en geef zo kleding en schoenen een tweede leven. Ik maak ze terug toonbaar om klanten aan te trekken. Ik werk ook aan de kassa, waardoor ik contact heb met klanten, wat erg leuk is.

Op vrijdag werk ik op de tweede verdieping, die gereserveerd is voor de verkoop van meubels. Dit deel van mijn werk is ook erg interessant. Ik kan klanten adviseren, informatie inwinnen over de herkomst van de meubels, de geschiedenis ervan. Soms steek ik een handje toe bij Rachid, de chauffeur en magazijnier. We halen meubels op bij particuliere schenkers.

Ik werk ook in de ‘brocante’ afdeling. Onlangs ontdekte ik een kwaliteitsvolle vaas van een bekend merk. Na onderzoek op internet ontdekten we dat ze echt waardevol is. Zo konden we haar tentoonstellen en hopen op een betere prijs!

Hoe trek je meer jongeren naar de winkel?

Veel jongeren zijn geïnteresseerd in vintage. Ik deel flyers uit, post op Instagram, … Er zijn artiesten langsgekomen om items te kopen en zelfs een merknaam te creëren voor het Leger des Heils.

We moeten de LE24-winkel blijven promoten om hem nog bekender te maken.

Hoe zie je de toekomst van jouw carrière?

Ik zou hier graag op langere termijn blijven, maar mijn status als ART60 is onzeker en het contract loopt af op 30 november. Er moeten nog heel wat projecten worden afgerond: de meubels en huishoudelijke apparaten die wij inzamelen een nieuw leven geven. Dit is zowel nuttig voor mensen in financieel moeilijke situaties als om de planeet te helpen redden.

Ik wil graag in contact blijven met het Leger des Heils en zijn winkel. Ik help graag anderen, luister naar hun problemen en help hen een oplossing te vinden. Het zou geweldig zijn om een baan te kunnen vinden in een vestiging van het Leger des Heils, misschien waar vrouwen en kinderen worden opgevangen. Ik ben op de hoogte van het werk van het Leger des Heils in de strijd tegen mensenhandel en moderne slavernij en ik zou me graag voor deze zaak inzetten.

*1 Het is een vorm van sociale bijstand die het OCMW in staat stelt om werk aan te bieden aan een persoon die nog nooit actief was op de arbeidsmarkt of die ervan is afgedwaald.
*2 LE24 : Tweedehandswinkel van het Leger des Heils : Ieperlaan 24, – 1000 Brussel.
*3 De praktijk om voorwerpen aan het einde van hun leven opnieuw te gebruiken. Na hun oplapbeurt zijn ze bestemd voor een ander gebruik dan oorspronkelijk. Dit proces maakt deel uit van onze doelstelling om afval te verminderen.

Reportage door Esther Tesch

Meest recent nieuws
Message pâques 2024 Lyndon Buckingham

Ontdek de Paasboodschap van Generaal Lyndon Buckingham

Bekijk de Paasboodschap van Generaal Lyndon Buckingham (ondertiteling beschikbaar in opties).

Lees meer
André Masende Leger des Heils

Een officier van het Leger des Heils treedt de protestantse kerk binnen.

Na 134 jaar aanwezigheid in het koninkrijk België zet de integratie van de heilsbeweging in…

Lees meer

Sporter zijn op hoog niveau en christen blijven

De 43-jarige Adam Hall is een internationale basketballer. Geboren in de Verenigde Staten in een…

Lees meer
Back To Top