Skip to content

Gegroepeerde woonst “Home sweet home”

Een nieuw hulpmiddel voor re-integratie in zelfstandig wonen:

Hoe verlaat je een opvangcentrum om succesvol terug te keren naar zelfstandig wonen? Het antwoord lijkt simpel: zoek een woning! Maar voor veel mensen vereist de weg terug naar zelfstandigheid echter dat kennis en vaardigheden opnieuw worden ontwikkeld.

Het opvangtehuis Georges Motte is een instelling van het Leger des Heils die is erkend voor een missie van postaccommodatie en ook voor een specifieke missie van Begeleid Wonen. Binnen deze context ontstond het idee om het project “Home Sweet Home” toe te wijzen aan een voormalige bedrijfsflat, gelegen binnen hetzelfde gebouw als het opvangtehuis en andere faciliteiten. De leiding van het Leger des Heils stemde ermee in om de ruimtes toe te wijzen en een keurige renovatie te laten uitvoeren.

Het doel is om een woongroep van bewoners samen te stellen om te evalueren hoe ze zich hier zelfstandig ontwikkelen. Deze unit van 4 slaapkamers op de 6e verdieping van het gebouw – met grote gemeenschappelijke ruimtes – zal de plaats zijn voor begeleide overgang naar zelfstandige huisvesting. In het appartement is er geen gemeenschappelijke catering meer. Men moet zijn budget beheren, boodschappen doen, medicijnen halen en correct innemen, en de ruimte onderhouden. De nabijheid van het opvangtehuis geeft het begeleidingsteam alle ruimte om de mensen dagelijks te volgen, in een win-winsituatie met de huisvestingswerkzaamheden die elders worden uitgevoerd voor de 75 bewoners.

Het idee, dat zo’n twee jaar geleden ontstond, is eindelijk voltooid, met een officiële opening en inwijding op 2 februari. De komst van de eerste bewoners volgde enkele dagen later. Er zijn weinig woningen beschikbaar in de sociale sector. Dit nieuwe hulpmiddel voegt een zeer specifieke functie toe aan het aanbod van beschikbare mogelijkheden in Brussel om levens opnieuw op te bouwen.

Majoor Jean Olekhnovitch Verantwoordelijke officier voor België

Meest recent nieuws

Gegroepeerde woonst “Home sweet home”

Een nieuw hulpmiddel voor re-integratie in zelfstandig wonen: Hoe verlaat je een opvangcentrum om succesvol…

Lees meer
Message pâques 2024 Lyndon Buckingham

Ontdek de Paasboodschap van Generaal Lyndon Buckingham

Bekijk de Paasboodschap van Generaal Lyndon Buckingham (ondertiteling beschikbaar in opties).

Lees meer
André Masende Leger des Heils

Een officier van het Leger des Heils treedt de protestantse kerk binnen.

Na 134 jaar aanwezigheid in het koninkrijk België zet de integratie van de heilsbeweging in…

Lees meer
Back To Top