Skip to content

Een verwelkoming dat aanvoelt als ‘thuiskomen’ – Coordinatrice, mevrouw Madyson Billiau, informeert ons over het project van het tehuis.

Het kindertehuis ‘Clair Matin’ is gelegen in een groene omgeving naast het ‘Huis voor Moeder en Kind’. Het tehuis maakt deel uit van de Service Résidentiel Général (Residentiële opvang en begeleiding van kinderen en jongeren) en wordt gesubsidieerd door de Franse Gemeenschap om kinderen tussen 3 tot 18 jaar op te vangen die er door de rechter worden geplaatst.

Coordinatrice, mevrouw Madyson Billiau, informeert ons over het project van het tehuis.

Ons objectief. “Wij organiseren een collectieve opvang en opvoeding van jongeren die gespecialiseerde hulp nodig hebben buiten de familiale context. Onze programma’s helpen hen bij hun reïntegratie in hun leefomgeving, terwijl wij hierop toezicht houden. Wij bieden tevens educatieve en sociale steun aan jongeren die zelfstandig wonen. Tot slot bieden we begeleiding aan gezinnen in het kader van de terugkeer van het kind naar de gezinsomgeving.”

Hoe verloopt de opvang van het kind?

“De kinderen zijn verdeeld over 3 paviljoenen in leeftijdsgroepen. Op eenvoudig verzoek van het kind is voorafgaand bezoek sporadisch mogelijk, maar niet systematisch. Het duurt enkele weken om een relatie op te bouwen met het opvoedkundige team, affiniteiten te scheppen en het vertrouwen te winnen. Sommige jongeren geven te kennen dat zij zich aan het einde van deze integratieperiode graag bij een andere groep willen aansluiten. De opvoeders onderzoeken of deze mogelijkheid voorhanden is. Hetzelfde geldt voor de toewijzing van kamers, die twee bedden hebben. Wij zorgen ervoor dat er duo’s worden gevormd naargelang de verwantschap, maar soms moeten wij andere oplossingen zoeken. Het is belangrijk dat de kinderen deze plek zelf helpen inrichten. Zij kunnen de kamer personaliseren met posters, foto’s, … We willen dat ze zich “thuis” voelen.”

Hoe worden de nieuwkomers verwelkomd?

“Wij zorgen voor een feestelijke sfeer, ongeacht in welk paviljoen ze worden ingedeeld. We zorgen voor een kleine welkomstdrink waarbij de ganse groep aanwezig is. Zo kunnen zij elkaar in een ontspannen en warme sfeer leren kennen. Het huis en al zijn bewoners, zowel werknemers als bewoners, maken deel uit van een dagelijkse routine. Dat is nieuw voor hen. Het is daarom belangrijk dat deze kennismaking gemoedelijk verloopt, zodat zij zich welkom voelen in de groep, en zich zo goed mogelijk aanpassen aan de werking bij Clair Matin.”

Meest recent nieuws

Olympische Spelen in Parijs, daklozen zijn voor sommigen beschamend!

Van 26 juli tot 11 augustus en van 28 augustus tot 8 september 2024 zijn…

Lees meer

Gegroepeerde woonst “Home sweet home”

Een nieuw hulpmiddel voor re-integratie in zelfstandig wonen: Hoe verlaat je een opvangcentrum om succesvol…

Lees meer
Message pâques 2024 Lyndon Buckingham

Ontdek de Paasboodschap van Generaal Lyndon Buckingham

Bekijk de Paasboodschap van Generaal Lyndon Buckingham (ondertiteling beschikbaar in opties).

Lees meer
Back To Top