Skip to content

Een jaar later… overzicht van de hulpverlening na de overstromingen in Luik.

In juli 2021 werd België zwaar getroffen door overstromingen van ongekende omvang, waarbij 39 mensen om het leven kwamen. Ingezet in Angleur, Chênée, Vaux-sous-Chêvremont, Chaudfontaine, Trooz en Verviers, zijn de teams van het Leger des Heils in Luik vanaf de eerste uren van de ramp in actie gekomen om de slachtoffers te helpen. In deze sector werden meer dan 2.000 huizen getroffen, meer dan 9.000 mensen werden gedupeerd.

Meer dan 620 vrijwilligers en 3600 mensen geholpen

Het Leger des Heils in Luik heeft in de eerste uren van de ramp 40 bedden, 60 slaapzakken en 3.000 kledingpakketten uitgedeeld. In totaal werden meer dan 3.600 mensen geholpen: maaltijden, kleding, schoonmaakpakketten, psychologische hulp, wasserij, douches, enz. Ook werden meer dan 600 huishoudelijke apparaten uitgedeeld, zoals koelkasten, vaatwassers, wasmachines, enz. Bijna 220 huizen die door de overstromingen waren getroffen, werden schoongemaakt om ze weer bewoonbaar te maken. Er werd ook een wasruimte ter beschikking gesteld voor de bevolking ter plaatse. In totaal werd meer dan 110 ton voedsel uitgedeeld.

Hulp gaat door

Naast de hulp die reeds het hele jaar na de overstromingen werd verleend, blijven onze teams in Luik de slachtoffers helpen door het uitdelen van pakketten en materiaal (kleding, voedsel, enz.), bieden zij administratieve bijstand voor het samenstellen van verzekeringsdossiers en bieden zij psychologische hulp aan. Onze teams voeren nog steeds regelmatig enquêtes uit in de wijken om de behoeften van iedereen in kaart te brengen en na te denken over oplossingen.

Internationale samenwerking

Om tegemoet te komen aan de enorme behoeften van de bevolking na de overstromingen, heeft ook het Leger des Heils van Frankrijk de teams ter plaatse een helpende hand geboden, bijvoorbeeld door extra transportvoertuigen ter beschikking te stellen. Ook het Leger des Heils in Nederland ondersteunde de Belgische teams bij de distributie van 2.000 maaltijden per week.

Het Leger des Heils in Luik

Het is gevestigd in Chênée, aan de Quai des Ardennes 192. Het wordt beheerd door kapiteins Michael en Marie Druart en biedt voortdurend diensten aan om behoeftigen te helpen. Elk jaar worden meer dan 70.000 maaltijden uitgedeeld aan daklozen, via de solidariteitsrestauratie en onlangs aan slachtoffers van de overstromingen. Wekelijks worden voedselpakketten uitgedeeld, maar ook schoonmaak- en hygiënekits. Wekelijks kunnen de meest kansarmen in de lokalen van het Leger des Heils gebruik maken van een douche en een wasmachine.

U kunt het Leger des Heils van Luik steunen met zijn acties door uw gift over te maken op de volgende rekening:

Sociale werken van het Leger des Heils V.Z.W.
KBC – IBAN: BE53 1910 5124 4153
Vermeld “Overstromingen” in de mededeling.

Meer info op: https://www.armeedusalut.be/liege/

Het Leger des Heils dankt van harte het personeel, vrijwilligers en alle mensen die een bijdrage hebben geleverd en nog leveren om de slachtoffers van de overstromingen te ondersteunen.

Meest recent nieuws

Olympische Spelen in Parijs, daklozen zijn voor sommigen beschamend!

Van 26 juli tot 11 augustus en van 28 augustus tot 8 september 2024 zijn…

Lees meer

Gegroepeerde woonst “Home sweet home”

Een nieuw hulpmiddel voor re-integratie in zelfstandig wonen: Hoe verlaat je een opvangcentrum om succesvol…

Lees meer
Message pâques 2024 Lyndon Buckingham

Ontdek de Paasboodschap van Generaal Lyndon Buckingham

Bekijk de Paasboodschap van Generaal Lyndon Buckingham (ondertiteling beschikbaar in opties).

Lees meer
Back To Top