Skip to content

Durven loslaten, een week lang, consumeren op een meer verantwoorde manier.

We leven in een wereld met een ongelofelijke rijkdom,
maar ook met zoveel ellende.

Elk jaar, in de 131 landen waar het Leger des Heils aan het werk is, staat er in maart een rendez-vous voor vrijgevigheid gepland: “De week van zelfopoffering”. Het principe is om leden of vrienden van het Leger des Heils uit te nodigen om deel te nemen aan een week waarin iedereen wordt aangemoedigd om offers te brengen en vrijgevig te zijn om het werk van mensen in ontwikkelingslanden te ondersteunen.

semaine de renoncement
Ontmoeting met de meisjes in Indië

Het idee van de “Week van zelfopoffering” ontstond in 1886. Het Leger des Heils ontwikkelde zich zeer snel. Om de uitbreiding voort te zetten waren middelen nodig. Vervolgens werd een collecte georganiseerd op een speciale bijeenkomst van officieren (voorgangers). Een van de officieren, majoor John Carleton, had geen geld. Hij schreef toen op zijn beloftekaart dat hij een jaar lang geen dessert zou nemen en hoopte zo een mooi bedrag te kunnen besparen, dat hij vervolgens zou geven om het Leger des Heils te helpen groeien.
Toen generaal William Booth (oprichter van het Leger des Heils) het kaartje las, vond hij het geen goed idee dat zijn officieren het een jaar lang zonder dessert moesten doen. Hij deelde dus de beloftekaarten uit en vroeg de officieren wat ze bereid waren op te geven voor een week. Zo ontstond de week van zelfopoffering.
De eerste week van zelfopoffering, die plaatsvond in het Verenigd Koninkrijk in 1886, bracht 4.820 pond op (het equivalent van 5.683 euro), wat in die tijd een zeer grote som geld was.
In 2019 heeft de week van zelfopoffering wereldwijd bijna 24,5 miljoen euro opgeleverd!
Toen het Leger des Heils in november 1891 in Zoeloeland aankwam, smeekte een oudere Zoeloe-weduwe, Maria, een plaatselijke boer om haar slechts een week werk te geven. Geraakt door haar diepe geloof en verlangen, ging hij uiteindelijk akkoord.
Tijdens de volgende kerkdienst van het Leger des Heils werden de mensen uitgenodigd om hun donatie in te brengen naar aanleiding van de week van zelfopoffering. Maria was blij om haar enveloppe met haar weeksalaris te overhandigen, zodat ook zij anderen kon helpen.
Velen die aan deze collecte deelnemen, brengen offers. Sommige mensen kiezen ervoor om tijdens een week geen dessert te eten, of hebben enkel soep voor het diner en schenken het geld dat ze besparen. Anderen kiezen ervoor om een weeksalaris af te staan als offer.
Het is een manier om duurzame ontwikkeling te ondersteunen en zo deel te nemen aan verandering van de wereld. Het ingezamelde geld wordt wereldwijd gebruikt voor verschillende projecten:
toegang tot drinkwater, verbetering van de sanitaire voorzieningen, toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, leren over duurzame cultuur in functie van de regio en het klimaat, initiatie tot de optimalisatie van soms schaarse middelen, … Deze donaties geven vrouwen en meisjes ook de mogelijkheid om een vak te leren en zelfs om een eigen bedrijf te op te starten, waardoor hun families de mogelijkheid krijgen om in veiligheid te leven in plaats van te worden blootgesteld aan het risico van slavernij.
Laten we doorgaan met het brengen van kleine offers die een echt verschil kunnen maken in het leven van anderen.
DIT JAAR VINDT DE «WEEK VAN DE ZELFOPOFFERING» PLAATS VAN 30 MAART TOT 5 APRIL.
U KUNT OOK DEZE ACTIE ONDERSTEUNEN : DOE EEN GIFT OP BE52-0000-0513-2209 (NIET FISCAAL AFTREKBAAR).
MEEWERKEN KAN OOK DOOR ONS WAT VAN UW TIJD TE SCHENKEN.
Majoor Ruth Stannett
Regionaal officier

Meest recent nieuws

Olympische Spelen in Parijs, daklozen zijn voor sommigen beschamend!

Van 26 juli tot 11 augustus en van 28 augustus tot 8 september 2024 zijn…

Lees meer

Gegroepeerde woonst “Home sweet home”

Een nieuw hulpmiddel voor re-integratie in zelfstandig wonen: Hoe verlaat je een opvangcentrum om succesvol…

Lees meer
Message pâques 2024 Lyndon Buckingham

Ontdek de Paasboodschap van Generaal Lyndon Buckingham

Bekijk de Paasboodschap van Generaal Lyndon Buckingham (ondertiteling beschikbaar in opties).

Lees meer
Back To Top